Initiatiefnemers

N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en Koninklijke Vopak N.V. (Vopak), zijn de initiatiefnemers en partners in Gate terminal, de eerste Nederlandse LNG-importterminal, die in Rotterdam op de Maasvlakte is gebouwd. Het samenwerkingsbestand tussen Vopak N.V. en de N.V. Nederlandse Gasunie, dat dateert van 25 april 2005, vormt een unieke bundeling van kennis en ervaring. Daarmee is het een stevig fundament voor een optimaal project dat veel zal bijdragen aan de toekomstige leverings/bedrijfszekerheid voor zowel de afnemers van aardgas als de leveranciers van LNG.  

LNG-expertise op elk aspect 

N.V. Nederlandse Gasunie en Vopak N.V. beschikken samen over excellente expertise om een LNG-importterminal in Nederland te realiseren. Ze hebben uitgebreide ervaring met het beheer van onafhankelijke terminals, het afhandelen van per tanker aangevoerde ladingen, efficiënt voorraadbeheer voor verschillende klanten, LNG-opslag, het omzetten van LNG in aardgas, gaskwaliteitsbeheersing en veilige, efficiënte aansluiting op het binnenlandse gastransportnetwerk. N.V. Nederlandse Gasunie heeft op de Maasvlakte al dertig jaar een ‘peakshaver-installatie’ in bedrijf voor LNG-opslag en omzetting van LNG in aardgas. Bij piekvraag tijdens winterperiodes met lage temperaturen waarborgt deze installatie de leveringszekerheid in West-Nederland door injectie van aardgas in het landelijke netwerk. 

Koninklijke Vopak N.V. 

Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke tankterminal operator, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten. Desgewenst levert Vopak logistieke diensten voor klanten van de terminal. Vopak exploiteert 85 terminals met een opslagcapaciteit van 30 bcm in 31 landen. Deze liggen op strategische plaatsen ten opzichte van de gebruikers en de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olie-industrie voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat die haar weg naar een groot aantal industrieën vindt.

N.V. Nederlandse Gasunie 

Gasunie is een gasinfrastructuur en -transportbedrijf met een toonaangevende positie in Europa. De totale lengte van het pijpleidingnet in Nederland en Duitsland bedraagt meer dan 15.000 kilometer en geldt met een doorzet van bijna 125 miljard m3 als een van de grootste hogedruknetten in Europa. Onder de taken van Gasunie vallen onder meer het beheer en de ontwikkeling van het landelijke transportnet, alsmede het aanbieden van diensten op het gebied van gastransport en –infrastructuur. Sinds 1 juli 2008 is Gasunie tevens eigenaar van de voormalige gastransportdivisie van BEB en EMGTG in Duitsland, die nu de naam Gasunie Deutschland draagt. Bij haar activiteiten speelt Gasunie in op de wensen van klanten, die hun aardgas op een veilige en duurzame manier getransporteerd willen hebben tegen concurrerende tarieven. Hiermee dient Gasunie ook het publieke belang.