Toon alles / Verberg alles

Liquefied Natural Gas

FAQ uit/inklappen

Wat is LNG?

Liquefied Natural Gas - ofwel LNG - is een heldere, kleurloze vloeistof die ontstaat als aardgas tot minus 162 C wordt afgekoeld. In vloeibare vorm neemt LNG ongeveer 600 keer minder volume in dan aardgas, waardoor het zeer efficiënt kan worden opgeslagen en getransporteerd. Vooral voor transport over lange afstand is LNG een goed alternatief voor gastransport per pijpleiding.   

FAQ uit/inklappen

Wat is het verschil tussen LNG en LPG?

Vloeibaar petroleumgas (LPG) wordt vaak verward met LNG en andersom. LPG (Engelse afkorting van Liquefied Petroleum Gas) bestaat hoofdzakelijk uit propaan (C3H8 ) en butaan (C4H10), en wordt vooral gebruikt voor huishoudelijke en commerciële toepassingen (ook autoverkeer). LPG wordt vloeibaar gehouden door het onder verhoogde druk te houden. 

Dit in tegenstelling tot LNG dat vloeibaar is onder atmosferische druk, maar bij zeer lage temperatuur (ca – 162 C). De eigenschappen van LPG zijn ook geheel anders dan die van LNG: aardgas is lichter dan lucht en verspreidt en verdunt dan ook snel in tegenstelling tot de LPG componenten die zwaarder zijn dan lucht. De opslag van LPG onder druk in tegenstelling tot de opslag van LNG bij zeer lage temperatuur, resulteert in de toepassing van heel andere materialen (andere materiaaleigenschappen, dikten, isolaties) en normen.

FAQ uit/inklappen

Wat gebeurt er in een LNG ontvangstterminal?

Voor aansluiting van de LNG-terminal op het landelijke distributiesysteem is een ondergrondse leiding voorzien die aansluit op het bestaande Gasunie Maasmond station (minder dan een kilometer lang).

FAQ uit/inklappen

Hoe wordt LNG opgeslagen?

De opslag van LNG vindt plaats in speciaal hiervoor ontworpen grootschalige “full containment tanks”. Een "full containment tank" bestaat uit een metalen binnentank en een volledig betonnen buitentank. Een thermische isolatie tussen de stalen binnentank met LNG en de betonnen buitentank beperkt het afdampen van LNG tot circa 0,07 % van de tankinhoud per dag.

FAQ uit/inklappen

Waar zal het LNG gas naar toe gaan?

Het gas dat hervergast is, wordt in het gastransportnet gebracht en vervolgens afgeleverd bij de afnemers ( bijvoorbeeld de huishoudens en industrieën) in Nederland, maar ook voor Europa zal de beoogde LNG- terminal op de Maasvlakte een belangrijk toevoerpunt kunnen worden.

FAQ uit/inklappen

Wat is de impact van LNG op het milieu?

Vanaf het moment dat LNG geregassificeerd is, zijn de milieu aspecten identiek aan die van aardgas (e.g., bij verbranding minder CO2 emissie vergeleken met kolen). Het proces van regassificeren verbruikt energie dat gewonnen wordt door een deel van het geproduceerde gas te verbruiken. In het geval van directe blootstelling aan het milieu door bijvoorbeeld verspilling, richt LNG minder schade aan vergeleken bij olie verspilling, door de directe vergassing die optreedt.